slot malaysia

Црква “Оџаклија” у Лесковцу

У црквеном комплексу Саборне цркве, налази се стара црква “Оџаклија”, саграђена 1803. године, посвећена рођењу Пресвете Богородице. Широка, а ниска, црква изгледа као да је утонула у земљу. И не само да тако изгледа, већ је стварно укопана за око 1 метар, како не би упадала у очи тадашњим турским властима. Црква је обновљена 1992. године и од тада је поново у функцији.

Архитектура цркве није значајна. Јединствена је по томе што у њој постоји озидан оџак, што није карактеристично за данашње цркве. Лесковчани су у цркви, изговарајући се пред Турцима да граде кућу свом свештенику, начинили у огњиште и димњак.

Стара црква представља једнобродну базилику, има трем са аркадама и дрвеним стубовима на јужној и западној страни. “Оџаклија” је зидана од ћерпића са дебелим зидовима. Дуж целог свода и у самим зидовима уграђивани су земљани лонци распоре|ени на размаку од по један метар, са грлићима окренутим ка унутрашњости цркве, па се у зидовима могу видети ситне рупе што доприноси изузетној акустици.

About admin

Check Also

Црква Свете Петке у Кумареву

Храм Св. Параскеве се налази у селу Кумареву, 5 км источно од Лесковца. Подигнута је …