slot malaysia

Дани лесковачке мућкалице и шопског фолклора

У Лесковцу је у четвртак, 27.маја 2021.године у етно комплексу Шоп – Ђокић одржана манифестација „Дани лесковачке мућкалице и шопског фолклора“ која се реализује у оквиру пројекта „Магија синергије“, а део је ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија, који представља заједничку иницијативу општине Елин Пелин, Туристичке организације града Лесковца и Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа.

Туризам је изузетно важан за прекограничну зону Бугарска – Србија и стога представља битан елемент сарадње на коме раде општина Елин Пелин и град Лесковац. Два фестивала која су обухваћена овим програмом – „Дани лесковачке мућкалице“ и „Дани шопског фолклора“, догађаји су од великог значаја за цео регион. То су фестивали са традицијом, историјом, културом, фестивали који привлаче бројне посетиоце. Фолклор и гастрономија, два препознатљива бренда наших народа, постављају солидне темеље за даљи развој партнерства и међусобног зближавања.

„Дани лесковачке мућкалице и шопског фолклора“ почели су изложбом традиционалних производа и сувенирског програма на дрвеним унифицираним штандовима који су били постављени у дворишту Шоп – Ђокићеве куће.

Манифестацију је пратио пригодан културно – забавни програм са наступима КУД Леминд, ПД „Степ бaj степ“ блех оркестром Исидора Зећировића и гостујућих фолклорних група из Елин Пелина. Овај догађај је добио још више на значају, с обзиром да је имао такмичарски карактер. У категорији такмичења у припреми мућкалице, прву награду освојио је тим Удружења угоститељских и туристичких посленика Ниша, док је на такмичењу у припреми шопске салате прво место освојила екипа ресторана „Братска кафана Ђокић“ из Лесковца.

About admin

Check Also

Новогодишња чаролија у Лесковцу

Лесковачка новогодишња чаролија данас је на тргу окупила велики број малишана. Уместо традиционалног, вечерњег концерта …