slot malaysia

Јашуњски манастири

Изнад села Јашуње, 13 км североисточно од Лесковца, налазе се два манастира, женски-Св. Богородице и мушки манастир-Св. Јована Крститеља, који су удаљени један од другог око километар и по. Манастири су једнобродне грађевине чији ће иконопис заинтересовати све љубитеље уметности.

Манастир Свете Богородице је подигла монахиња Ксенија са монахињама Теофом, Мартом и Маријом 1499. године чији се ктиторски портрет налази у припрати. Све четири су насликане у цркви као монахиње и жене у годинама, али се о њима не зна ништа. Натписи око њихових ликова су сасвим кратки, налазе се само помени њихових имена. У цркви постоје два животописа, један из времена градње а други из XИX века. Манастир Св. Богородице је мала грађевина која у основи има правоугаоник која се на истоку завршава полукружном апсидом, а на западу правоугаоном припратом.

Манастир Св. Јована Крститеља је подигао Андроник Кантакузен са браћом 1517. године. Архитектура овог манастира је репрезентативнија. Зидана је комбиновањем правилно обликованог камена и опеке. То је јединсвена грађевина са по два пиластра на јужном и северном зиду. На истоку је полукружна апсида, а на западу правоугаона припрата уз коју је отворен трем.

Нико не може да остане равнодушан пред фрескама, којима је осликана и спољашност мушког манастира.

 

About admin

Check Also

Црква “Оџаклија” у Лесковцу

У црквеном комплексу Саборне цркве, налази се стара црква “Оџаклија”, саграђена 1803. године, посвећена рођењу …