slot malaysia

Лесковац упркос пандемији гради мостове са суседима

Након дводневне посете бугарском граду Елин Пелин поводом реализације пројекта Магија синергије који заједнички са поменутим градом и локалном самоуправом града Лесковца, спроводе Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа и Туристичка организација Лесковац, у просторијама центра организована је конференција за новинаре. Идеја о сарадњи са градом Елин Пелин датира из 2018. године када су се ова два братимила. Тада су идентификовани потенцијали за развој и унапређење лесковачких фестивалских манифестација – надалеко позната Роштиљијада, али и Дани мућкалице чији узлет и популарност тек предстоје. Наши суседи се с друге стране уздају у традиционални фестивал фолклора, Дани Шопова. Овај пројекат вреди 196.000 евра и финансира се преко Интеррег – ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија.

Градоначелник Лесковца и председник Скупштине ове институције др сци. мед. Горан Цветановић је тим поводом казао:

„План је да кроз овај пројекат повежемо ове манифестације и креирамо прекогранични модел како бисмо унапредили вредности наших култура и обичаја, спојили културне и образовне институције, наше драге грађане и омладину. Елин Пелин је мала али развијена и лепа општина у којој се тренутно гради велики спортски комлекс са бројним садржајима.

Сматрам да је прошлонедељни сусрет, који је протекао у пријатељској и радној атмосфери, био изузетно продуктиван. Ја ћу вам свима пренети поздраве уваженог господина Ивајла Симеонова, градоначелника, односно кмета, општине Елин Пелин, који је прошле године проглашен градоначелником у Бугарској. Током нашег боравка сам се сусрео и са српским амбасадором у Софији Жељком Јовићем који даје све од себе да наш град максимално искористи своје потенцијале. Плодови наше сарадње ће бити видљиви врло брзо, 20 туристичких штандова је већ стигло у наш град, а на нашу велику радост крајем априла стиже чувени Лесковачки воз Роштиљко, али у новом руху направљен по најмоденијим европским стандардима.“

Директорка Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа Драгана Белензада је детаљно описала ток пројекта и све спроведене активности и захвалила се градоначелнику Лесковца на несебичној подршци без које до реализације пројекта не би дошло:

„Циљеви пројекта су стварање заједничког деловања туристичких актера на пољу повезивања фестивала, израде заједничких политика развоја туризма и нових туристичких производа у пограничном подручју града Лесковца и општине Елин Пелин.

Уговор о реализацији пројекта је потписан 12.03.2020.г., све активности на пројекту су у претходних годину дана реализоване уз поштовање COVID 19 заштитних мера владе Републике Србије али и Републике Бугарске.

У претходном периоду је завршен документ Дијагноза вредностих ланаца у туризму. Овај документ представља основу за даљи рад и планирање развоја туризма. Сврха дијагнозе ланца вредности у туризму је да идентификује и анализира све аспекте ланца вредности у секторском туризму и пружи препоруке за развој туризма у Лесковцу и Елин Пелину. Овај документ, резулати истраживања су представљени туристичким актерима и у Лесковцу и у Елин Пелину на радионицама фокус групе. Од учесника радионица смо добили значајне предлоге и сугестије које осликавају стање туризма на територији града Лесковца и општине Елин Пелина. Такође, учесници, тур оператери, хотелијери, власници ресторана су изразили велико задовољство да се ово време када је сектор туризма заиста у великом проблему, користи за припрему и планирање нових активности.“

Директор Туристичке организације Лесковац Небојша Коцић је истакао да ће чувени лесковачки воз Роштиљко бити коришћен не само за време Роштиљијаде него и током трајања других туристичких и културних манифестација, али и читавог лета. Говорећи о Данима мућкалице, манифестацији која је почела да се одржава пре две године, Коцић је казао да је основни циљ да се привуче што већи број посетилаца и учесника како би се у свет послала једна прелепа слика познатог лесковачког специјатета.

Текст преузет са сајта Град Лесковац

About admin

Check Also

Туристичка организација града Лесковца учествовала је на четвртом Међународном сајму туризма у Бањалуци

Туристичка организација града Лесковца учествовала је на четвртом Међународном сајму туризма у Бањалуци. Након успешног …