slot malaysia

Лесковац

[et_pb_section bb_built=“1″ admin_label=“section“ background_color=“#27323a“ _builder_version=“3.12″ background_image=“https://tol.rs/wp-content/uploads/2018/10/SPOMENIK-TOMI-ZDRAVKOVIĆU-19.-jul-2016.-_0101.-aa.jpg“][et_pb_row admin_label=“row“ background_position=“top_left“ background_repeat=“repeat“ background_size=“initial“][et_pb_column type=“4_4″][et_pb_text admin_label=“Text“ background_layout=“dark“ text_orientation=“center“ use_border_color=“off“ background_position=“top_left“ background_repeat=“repeat“ background_size=“initial“ module_alignment=“center“ _builder_version=“3.12″]

Лесковац

Лесковац је град са богатом културном И привредном традицијом. Настао је на приобаљу Јужне Мораве, у плодној и живописној котлини, онде где је од праисторије било живота, где су своје споменике остављали Дарданци… Више од шест векова његово име стоји уписано у аналима историје. Велики Јустинијан је у 6. веку, својој мајци, у родној Бадеријани, саградио велелепни град Јустинијану Прима, од народа и милоште прозван Царичин град.

Паралелно са историјом Балкана текла је повест овог града. Пола века након легендарне Косовске битке, војвода Никола Скобаљић је из свога града понад Вучја на Кукавици, повеонарод у буну, како би били последњи бедем Турској царевини у продору ка Европи.

Пет векова касније војвода Илија Стреља, Карађорђев бимбаша, подигао је другу буну за ослободјење од Турака. И тек је, непун век потом, Лесковац ослобођен од Отоманске империје. И тада се слика овог града мења.

Индустријски центар, град текстила, Мали Манчестер. Фабрике, развој…. А онда ратови, бомбардовања, погроми. И опет развој. И ово данас.

Споменика културе толико: Јашуњски манастир, црква Оџаклија, Саборна црква, Рударски конак, Шоп Ђокићева и Пикслина кућа. Па хидроцентрала у Вучју из 1903. Године. Па лепота природе: језера, реке, планине, кањони…

Па гурманлуци: специјалитети са роштиља, паприка И на хиљаде рецепата за јела од ње. Па роштиљијада. Једна од највећих привредно-туристичких манифестација у овом делу Балкана.

И карневал, овако модеран, европски.

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]