slot malaysia

Манифестација „У сусрет славама 2019“

Манифестација „У сусрет славама“ данас је у дворишту Шоп Ђокићеве куће одржана по други пут.

Претходне године, покренута је са циљем да се малишани града Лесковца упознају са српским славама и овом традицијом карактеристичном за српски народ.

„На овој дивној манифестацији сећамо се наших крсних слава и наших светитеља који нас чувају током целе године, као што су чували и наше претке. Јер да није њих, не би ни нас било. Драга децо, ми смо срећни што смо данас ваши гости, јер сте ви данас прави домаћини окупљени око колача, иконе, свеће, око свих симбола који красе наше слеве. Ви сте наша будућност, зато желимо да вас научимо да ви у будућности дочекујете ваше госте, ако што су то чинили наши предходници“ истакао је протојереј и указао на чињеницу да се српска слава слави још од деветог века, од 863. када су браћа Кирило и Методије крстили наш народ.

Милан Стојковић, помоћник градоначелника, говорио је данас у име локалне самоуправе на манифестацији.

„Данас смо овде и како бисмо наше најмлађе упознали са нашом историјом, традицијом, нечим што је специфично само за нас православне Србе – нашом славом. Преношена са генерације на генерацију, крсна слава је данас окосница порекла и идентитета, кроз коју се годинама чувају вера и традиција. Мењала су се времена, људи и вредности, али је за обележавање крсне славе српски народ увек налазио воље и средстава. Чак ни за време петовековне владавине Турака, буна и ратова, Срби се нису одрекли највеће светиње њиховог народа. Славило се на бојним пољима, у логорима и шаторима, у муци и беди, у различитим деловима света, али увек са вером у свеца који треба да заштити породично огњиште. На основу тога, слободно се може рећи да је крсна слава сачувала православну веру и традицију у нашем народу. Свака кућа има свеца заштитника којег на дан крсне славе уз молитву и обреде прославља, и одаје му част. На тај начин чува се нематеријално културно наслеђе Србије, а традиционални обичаји се веродостојно преносе на нове нараштаје.”

Текст и фотографије преузете са сајта Град Лесковац 

About admin

Check Also

Туристичка организација града Лесковца учествовала је на четвртом Међународном сајму туризма у Бањалуци

Туристичка организација града Лесковца учествовала је на четвртом Међународном сајму туризма у Бањалуци. Након успешног …