slot malaysia

ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОГРАМ фестивала у граду Елин Пелин и граду Лесковцу

У оквиру пројекта Магија синергије, број пројекта CB007.2.12.002, који се реализује у оквиру Програма прекограничне сарадње Интеррег-ИПА Бугарска-Србија, општина Елин Пелин и општина Лесковац, креирали су ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОГРАМ фестивала у Елин Пелину и Лесковцу .

Стварање заједничког програма постојећих фестивала у општини Елин Пелин и општини Лесковац представља процес међусобног истраживања и идентификовања слабих и јаких страна  постојећих догађаја у обе општине.

 

 

Туризам је изузетно важан за трансграничну зону Бугарска – Србија, и зато је главни фактор на коме раде две општине – Елин Пелин и Лесковац. Interreg – ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија преко  приоритетног правца одрживог туризма, финансира пројекте који доприносе развоју одрживог туризма и стварању прекограничних туристичких производа. Туризам даје могућност за развој општине Елин Пелин и града Лесковца.

 

Партнери на пројекту од стране  Републике Србије су Туристичка организација Лесковац и Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа. Главни циљ пројекта је стварање синергијског ефекта заједничког утицаја на туристе у области  културне размене и фестивала  који се организују у обе државе. Развој заједничких политика за развој туризма, стварање нових туристичких производа у прекограничном подручју Елин Пелин и Лесковац и стварање синергијског ефекта заједничког утицаја на туристе у области  повезивања фестивала неки су од главни циљеви пројекта. Планирано је провођење разних маркетиншких активности усмерених на туроператоре и пружаоце туристичких услуга у циљу промоције нових заједничких туристичких производа. Пројекат има за циљ повећање капацитета учесника у туризму у прекограничном региону Елин Пелин и Лесквац, а настоји да примени стратешки модел за одрживи развој туризма кроз размену најбољих међународних пракси.

 

 

Два фестивала која комбинујемо са овим програмом – Фестивал лесковачке мућкалице и Шопски празник, догађаји су од великог значаја за цео регион. То су фестивали са традицијом, историјом, културом, који привлаче бројне посетиоце и имају огроман утицај на целокупно становништво. Наша заједничка прекогранична сарадња је корак напред, начин на који можемо покушати да ујединимо неке од најстаријих фестивала на целом Балканском полуострву.

Циљ овог програма је развити реалан план примене за наредних 5 година, који узима у обзир и укључује интересе и мишљења различитих заинтересованих страна.

 

Дан шопског фолклора и Дан лесковачког роштиља су догађаји који ће се надограђивати и обогаћивати у наредним годинама. Комбинација две јаке стране  наших народа – фолклора и гастрономије, поставља солидне темеље партнерства које ће наше народе још више зближити.

 

Joint_programme_ Srpski Joint_programme_Bulgarian Joint_programme_English

 

 

About admin

Check Also

ОБАВЕШТЕЊЕ о измени режима саобраћаја

Због одржавања манифестација „Лесковачки летњи фестивали2024“, а наоснову Решења о привременој измени режима саобраћаја, привремено …